Pasaport Nasıl Alınır ? Pasaport almak için yapmanız gerekenleri size bu yazımda detaylı olarak anlatacağım. Öğrenciyken pasaport almak avantajlı mı? Öğrenciyken pasaport nasıl alınır? Kaç çeşit pasaport vardır? Hususi Pasaportu kimler alır? Sorularınıza yanıtı bu yazımda öğrenebilirsiniz.
Pasaport Nedir?
Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Ülkeler arası seyahat edilirken sizin hangi ülke vatandaşı olduğunuzu gösteren resmi bir belgedir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilen pasaportun birkaç çeşitten oluşmaktadır. Siz hangi pasaportu alabiliyorsunuz bunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Kaç Çeşit Pasaport Vardır?
Türkiye’de kullanımda olan 5 çeşit pasaport mevcuttur.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) : Herkese Açık Pasaport
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) : Devlet Memurlarına Verilen Pasaport
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) : Devlet Görevlilerine Verilen Pasaport
Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) : Devlet için yurt dışında görev yapacak kişilere verilen pasaport türü.
Geçici Pasaport (Pembe Pasaport) : Konsolosluklardan verilen geçiçi pasaport.
Pasaport Nereden Alınır?
Türk vatandaşları almak istedikleri pasaportun çeşidine göre verilen kurumda farklılık göstermektedir. Herkese açık olarak verilen Umuma Mahsus pasaport il yada ilçe Nüfus müdürlüklerinden verilmektedir. Husisi Pasaport İl Nufüs Müdürlüklerinden verilmektedir. Diplomatik Pasaport Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Geçici Pasaport konsolosluklar tarafından verilmektedir.
Pasaportun Amaçları
- Yurttaşlığın Kanıtı
- Ülkenin vatandaşınna başka ülkeye gitmede izin vermiş olduğunu göstermesi
- Pasaport sahibine gereken resmî kolaylık sağlanmasının belgesi olması
- Vizelerin üzerine işlenmesi
- Sınırlardan giriş ve çıkışlarda kanıt oluşturan damgaların üzerine vurulması.
ÖĞRENCİLER İÇİN PASAPORT ALMAK
Öğrenci pasaportu, seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere verilen seyahat belgesine denir. Öğrenci pasaportu, belirlenmiş şartları karşılayan her öğrenciye verilir. Temele bordo pasaporttur ama öğrencilere göre özel olarak düzenlenmiştir.
Öğrenci pasaportu sayesinde aktif öğrenci olmanız ve 25 yaşından küçük olmanız durumunda harç bedelini ödememekten muafsınızdır. 25 yaşın altındaki öğrencilere yasa gereği harç bedeli uygulanmaz. Detaylara Öğrenci Pasaportu adlı konumuzdan ulaşmanız mümkündür. Pasaportlar hakkında detaylı bilgi almak için destek@gezginyazar.com adresine mail atabilirsiniz.
[…] sizlere Umuma Mahsus yani herkes tarafından alınabilen pasaport türünü inceleyeceğiz. Önceki yazımızda nasıl alınacağı hakkında bilgi […]
[…] alma hakkınız bulunmuyorsa diğer pasaport çeşitlerine göz atmak için daha önce paylaşılan Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? adlı yazımızı […]
[…] pasaport çeşitlerine bakarak kendinize uygun pasaport çeşitinden faydalanabilirsiniz. İlgili yazıya buradan […]
[…] tatillerine gitmeye başladı. Tabi yurt dışı tatillerin bir sürü masrafı bulunmaktadır. Pasaport, Yurt dışı çıkış pulu, Uçak bileti, Otel ve Vize ücreti. İnsanlar bazı şeylerden […]